Rousseau Design  |  Architecture and General Contracting Rousseau Design

Manor Drive Residence

Phoenix, Arizona

Fronting on a golf course, this new home in an established country-club neighborhood replaced a 1930s Colonial-style home. The large size of the lot and the dire condition of the existing home made this site a good candidate for redevelopment.

Privacy, an important goal, was achieved by designing the home around a central courtyard flanked by wings of the home. An art studio, exercise room, steam shower and bathroom are housed across the breezeway from the main home.

From inside the home, the owners can look out onto the central courtyard toward the new pool and beyond to the adjacent golf course.

Inside, an open staircase leads upstairs to a library on the mezzanine. Natural textures, including stone, are featured throughout the home.

Problem-solving

The site, adjacent to an urban golf course, was elevated three feet above street level, enhancing privacy from the street and allowing terracing to improve the views in the back.

Careful planning helped conceal the four-car garage from the street. Vehicles gain access to the garage through a breezeway that leads to the motor court and garages, thus freeing the front elevation from garage doors.

The roof is a unique combination of concrete tile with an internal stainless-steel gutter system and standing-seam zinc roofs in key areas.

Client Testimonial

We looked at existing homes for a very long time. Then we saw Clyde's work, and liked his aesthetic sensibility and eye for detail. After that, everything we looked at was wanting. We knew we just had to find a piece of property to build on. We wanted to live in a piece of art, something unique that catered to our lifestyle and wasn't just a series of large rooms surrounded by a faux Tuscan or Spanish or whatever exterior.

We are very happy with the final product. We have a human-scale, livable home, with a combination of natural materials that speak to us. We love how the individual elements react to the changing seasons: The way the daylight plays on the exterior stone changes hourly, and with so many large corner windows, the views are a constant source of delight. The continuation of exterior elements into the interior is truly delightful, and the exterior lighting at night is understated, yet spectacular. We love the ambiance; it's comfortable, yet elegant, without being a museum. There's a sense of peace that pervades.